Welkom klein wonder!

Eindelijk is het moment daar en is jullie kindje geboren. Gefeliciteerd! Na de bevalling begint de kraamtijd; een periode van herstel. Hoe goed of snel dit herstel verloopt is afhankelijk van hoe je zwangerschap en bevalling verlopen zijn.

Jij en jullie kindje mogen naar huis

In deze eerste week ondersteunen en begeleiden de verloskundige en de kraamverzorgende jou en de rest van je gezin om jullie een goede start te geven. De kraamverzorgende doet controles bij jou en jullie kindje. De verloskundige is medisch eindverantwoordelijk voor de zorg tijdens de kraamtijd. Zij komt een aantal keer bij jullie thuis langs. Herken je één van deze signalen, neem dan contact op met je verloskundige.

Jullie blijven in het ziekenhuis

Het kan zijn dat er een reden is dat jij of jullie kindje na de bevalling in het ziekenhuis moet blijven. Bijvoorbeeld na een keizersnede of ruim bloedverlies bij de bevalling. Jullie krijgen een eigen kamer op de kraamafdeling. Uiteraard mag je partner ook blijven. Jullie worden dagelijks verzorgd en gecontroleerd door een verpleegkundige.

Soms moet jullie kindje opgenomen worden op de couveuseafdeling. Afhankelijk van de situatie ligt jullie kindje in een couveuse of in een wieg. Zodra jullie naar huis mogen neemt de eerstelijns verloskundige de zorg weer over.

Wat moet er geregeld worden na de geboorte?

Geef de geboorte van je kindje binnen 3 werkdagen aan bij de gemeente waarin het kindje geboren is. Meer informatie over de geboorteaangifte vind je hier. In de gemeente Maashorst kun je digitaal aangifte doen, meer hierover lees je hier.

Gehoortest/Hielprik. De kraamverzorgende vraagt deze samen met jullie aan. Een medewerker van het consultatiebureau voert deze test bij jullie thuis uit.

Consultatiebureau

Het consultatiebureau wordt na de kraamweek jullie aanspreekpunt als het gaat om de ontwikkeling en opvoeding van jullie kindje. Meestal komt de jeugdverpleegkundige op huisbezoek om kennis te maken.

Nacontrole

Tijdens deze controle bespreken we het verloop van de zwangerschap, de bevalling, de eerste kraamweek en de periode daarna. We letten op enkele specifieke aandachtsgebieden en horen graag hoe jullie onze zorg hebben ervaren.

Als je een medische reden hebt krijg je de afspraak voor de nacontrole bij de gynaecoloog.

Kraamzorg

Meld je aan voor de 16e week

Zoek je kraamzorg

Belangrijke folders

Bekijk alle folders
Het voeden van je baby
Net bevallen
Net bevallen. Welke anticonceptie past bij je?
Screeningen bij pasgeborenen Hielprikscreening Gehoorscreening