Kinderwensspreekuur

Wil je advies over gezond zwanger worden? Maak dan een afspraak bij je verloskundige op het kinderwensspreekuur. De verloskundige beantwoordt jullie vragen en geeft gerichte informatie. Vul de vragenlijst in op zwangerwijzer.nl om jullie persoonlijke situatie in kaart te brengen.

Naar zwangerwijzer.nl

De wens om zwanger te worden?

Hebben jullie de wens om zwanger te worden? Zo bereid je je goed voor:

Denk aan:

Foliumzuur en vitamine D

Foliumzuur verlaagt de kans op een open ruggetje, open schedel, hazenlip of open gehemelte bij jullie kindje. Vitamine D is belangrijk voor de botontwikkeling van jullie kindje. Gebruik dagelijks 400 microgram foliumzuur en 10 microgram vitamine D als je zwanger wilt worden.

Stop met roken, alcohol en drugs

Deze stoffen zijn schadelijk voor jullie ongeboren kindje. Roken en alcohol verlagen de kans op een zwangerschap. Als je rookt heb je meer kans op een miskraam. Is het lastig hiermee te stoppen? De huisarts kan jullie hierbij helpen.

Medicijngebruik

Medicijnen kunnen schadelijk zijn tijdens de zwangerschap. Wil je zwanger worden, overleg met je arts of de medicatie veilig gebruikt kan worden.

Erfelijke aanleg

Komen er in jullie familie erfelijke afwijkingen voor? Bespreek dit met je verloskundige of huisarts, indien nodig wordt er een verwijzing naar de klinisch geneticus geregeld.

Gezond gewicht

Een gezond gewicht vergroot je de kans op een zwangerschap. Met overgewicht heb je meer kans op complicaties tijdens je zwangerschap en bevalling. Probeer een gezond gewicht na te streven voor je zwanger wilt worden. Is dit lastig voor je? Een di√ętiste kan je hierbij helpen.

Voeding

Door gezond en gevarieerd te eten krijg je genoeg voedingsstoffen binnen. Sommige producten kun je beter niet eten als je zwanger bent. Kijk voor advies op de website van het voedingscentrum .

Anticonceptie

Zijn jullie er klaar voor om gezond en bewust zwanger te worden? Stop dan met je anticonceptie.

Gezond zwanger worden?

Maak een afspraak op het kinderwensspreekuur

Zoek je verloskundige

Belangrijke folders

Bekijk alle folders