Na lang wachten is het dan eindelijk zover, de bevalling begint! De plaats van je bevalling hangt af van jullie wensen en of er een medische reden is om in het ziekenhuis te bevallen. Als er geen medische reden is mag je kiezen of je thuis of poliklinisch wilt bevallen. Je krijgt in je zwangerschap van je verloskundige of gynaecoloog te horen wanneer je moet bellen.

Badbevalling

Bij Kiem kun je in bad bevallen! Thuis met je eigen (gehuurde) bevalbad of op de verloskamers in Bernhoven. Er kunnen medische redenen zijn waardoor je niet in bad mag bevallen. Onderaan deze pagina vind je een folder met meer informatie over ‘bevallen in bad’.

Thuis of poliklinisch

Een poliklinische bevalling wordt ook wel verplaatste thuisbevalling genoemd. Je eigen verloskundige begeleidt jullie thuis of gaat met jullie mee naar het ziekenhuis. Een kraamverzorgster assisteert tijdens de bevalling. Als er geen bijzonderheden zijn gaan jullie met jullie kindje na ongeveer twee tot drie uur na de bevalling naar huis. De kraamverzorgster blijft nog even of gaat met jullie mee naar huis om te zorgen voor een goede opstart.

Medische bevalling

Er kunnen redenen zijn waardoor je in het ziekenhuis moet bevallen. Deze redenen kunnen voor de zwangerschap bekend zijn of tijdens je zwangerschap of bevalling ontstaan. Een verloskundige van het ziekenhuis begeleidt je bevalling. Zij wordt geassisteerd door een verpleegkundige. Tijdens de bevalling wordt jouw conditie en die van jullie kindje goed in de gaten gehouden met een CTG (hartfilmpje).

Heb je een medische reden voor een inleiding of keizersnede? Je gynaecoloog bespreekt tijdens je zwangerschap het plan voor de bevalling. Klik hier voor informatiefilms over het inleiden van de bevalling.

huid op huid

Huid op huidcontact

Wist je dat huid op huid contact na de bevalling:

  • goed is voor de binding tussen jullie en je kindje;
  • je kindje warm houdt en zo energie kan besparen ;
  • helpt om je kindje bij te laten komen van de geboorte;
  • de natuurlijke reflexen van je kindje stimuleert, wat kan helpen bij de voeding.

Wij streven er naar om jullie kindje zo snel en zo veel mogelijk bij je op de borst te laten. Soms is dit om medische redenen niet mogelijk.

Omgaan met bevallingspijn

Iedere vrouw ervaart de pijn van de weeën anders. Het kan zijn dat je de pijn voelt in je buik, rug en/of benen. Er zijn allerlei manieren om met de pijn van de bevalling om te gaan. Als je kiest voor pijnbestrijding met medicatie dan is dit een reden om medisch te bevallen.

Bernhoven kan de ruggenprik, pethidine en remifentanil bieden. Welke medicatie mogelijk is hangt af van het moment in je bevalling.

Ben je zwanger?

Kies een verloskundige praktijk

Zoek je verloskundige

Belangrijke folders

Bekijk alle folders
Bevalhoudingen. Welke bevalhouding past bij jou?
Geboorteplan
Bevallen in bad
Inleiding van de bevalling
Keizersnede